Anvisningar för skyltar

Det ska vara lätt för besökare att hitta till kommunens olika verksamheter. Därför ska lokalerna vara tydligt skyltade, både invändigt och utvändigt. Detta skyltprogram visar hur skyltarna ska se ut och ger råd och stöd till dig som ska planera och beställa dem.

Beställning av skylt

Du som beställer en skylt från leverantör, kan ge instruktioner om skyltens utformning, genom att skicka länken för den här intranätsidan: https://extranat.motala.se/medarbetare/verksamhet/kommunikation/grafisk-profil/anvisningar-for-skyltar/

Verksamhet

Verksamheten ansvarar för att skyltningen följer Motala kommuns skyltanvisningar och att skyltarna tillverkas av de leverantörer vi har ramavtal med.

Varje verksamhet ansvarar för att skyltarna har rätt information (enhetens eller verksamhetens namn) och att korrekturläsning sker. Verksamheten står för samtliga kostnader för skyltarna och eventuell belysning (bygglovsavgift, montering, drift och underhåll, nedmontering och bortforsling).

Fastighetsägare

Beslut om skyltning tas efter samråd med fastighetsägaren. Kontaktperson hos fastighetsägaren är alltid fastighetsförvaltaren. Tillstånd från fastighetsägare måste finnas innan skylt monteras. Verksamheten ansvarar för att tillståndet erhålls.

Arkitekt

Vid om- eller nybyggnation kan arkitekten få i uppdrag av beställaren (projektansvarig eller verksamheten), att producera ett skyltprogram för byggnaden. Kommunen har som hyresgäst rätt att vara delaktig i utformningen av skyltningen, så att den stämmer överens med kommunens anvisningar för skyltar.

Kommunens kommunikationsenhet

Kommunikationsenheten ansvarar för kommunens grafiska profil och skyltanvisningar. Kontakta kommunikationsenheten för att få hjälp med hur skyltanvisningarna ska tolkas och även för hjälp med korrekturläsning.

Grafisk formgivare

Den grafiska formgivare eller byrå som kommunen har ramavtal med ska anlitas för att skapa original till skyltar utifrån kommunens skyltanvisningar.

Skyltproducent

Skyltarna tas fram i samråd med skyltproducenten. Företaget som producerar skyltar med punktskrift ska ha kompetens för korrekturläsning.

Bygglov

Bygglov krävs för att sätta upp eller väsentligen ändra skyltar inom områden med detaljplan. Bygglov behövs endast för skyltar utomhus. Kontrollera alltid med samhällsbyggnadskontorets bygglovsenhet om din skylt behöver bygglov innan du beställer skylten. Gör det i god tid, ett bygglov kan ta upp till två månader.

Tillstånd

Fastighetsägaren måste ge tillstånd att sätta upp skyltar på och inom sin fastighet eller mark. Om skylten ska placeras på offentlig plats eller vägområde krävs beslut eller tillstånd hos väghållaren eller Polisen. Om kommunen äger den offentliga platsen, söker du tillstånd hos Polisen.

Skyltar utformas i enlighet med Motala kommuns grafiska profil. Logotyp, färgpalett, typografi och ikoner utgör grunden.

På vårt intranät finns mer information om Motala kommuns grafiska profil.

Färger

Alla Motala kommuns profilfärger får användas vid produktion av skyltar. Profilfärgen används i fullfärg och när det finns behov av en ljus bakgrundsfärg utgör denna 15 procent av profilfärgen.

Observera att en färgplatta i fullton och en ljus färgplatta på samma skylt, som tillsammans utgör skyltens bakgrund, ska alltid vara i samma profilfärg. Exempel på detta är entréskyltar.

Undvik gröna färger vid inomhusanvändning, då de kan förväxlas med nödskyltar.

Kommunens profilfärger, med tillhörande färgkoder, visas i fyllda cirklar.

Typsnitt

Typsnitten som används till skyltar är Barlow Semi Condensed semibold, Barlow regular och för pilsymboler Wingdings.

Ikonbibliotek

I ikonbiblioteket Streamline finns tillgång till många symboler som med fördel kan användas för att skapa tydliga skyltar. Vi använder där ikoner i versionen ”regular”.

Kommunikationsenheten hjälper dig när du vill ladda ned en ikon från ikonbiblioteket. Mejla bildnamn och användningsområde till kommunikation@motala.se.

Fasadskyltar sitter på fastighetens fasad väl synligt för besökare och förbipasserande. Syftet med fasadskyltar är i första hand att underlätta för besökare att hitta verksamheten.

Fasadskyltar är en del av byggnadens utformning och bör anpassas till byggnadens stil och karaktär. En estetiskt tilltalande lösning med separata, utskurna bokstäver och logotyp, som monteras individuellt på fasaden, kan med fördel användas.

En enkel och billigare lösning är en plåtskylt som dekoreras med så kallad folie.

Exempel på fasadskyltar.

Enbart logotyp

Vid kommunhuset och verksamhetslokaler där behovet av att lyfta den organisatoriska tillhörigheten på fasadskylten inte är lika stort används endast kommunens logotyp. Förvaltnings- och verksamhetsnamn framgår istället på entré- och hänvisningsskyltar.

 

Exemplet visar Motala kommuns logotyp på vit fasad.

Grafiska riktlinjer

Samtliga profilfärger från den grafiska profilen kan användas.

Skyltar som hör ihop, det vill säga på en byggnad eller för en verksamhet ska ha samma färg.

Till skyltar med utskurna bokstäver används typsnittet ”Barlow Semi Condensed semibold”. På ljusa fasader ska utskurna bokstäver och logotyp vara svarta eller ha kommunens blå huvudfärg. På mörka fasader används vita bokstäver och logotyp. Observera att bokstäver och logotyp som utgör en skylt alltid har samma färg.

Skyltens utseende och proportioner anpassas efter skyltens innehåll enligt illustrationens grafiska riktlinjer nedan.

Marginalbredden kan behöva justeras beroende på skyltens mått och var den placeras. Det går därför bra att, vid behov, frångå riktlinjerna för marginalbredd nedan.

Bilden illustrerar mått och grafiska riktlinjer för fasadskyltar.

Entréskyltar visar vilka verksamheter som bedrivs inom fastigheten eller området och kan placeras både utom- och inomhus. Kommunens verksamheter ska tydligt namnges på dessa skyltar.

Verksamhetens öppettider eller annan användbar information bör anges vid entrén. Som beteckning för våningsplan används plan -2, -1, 0, 1, 2 och så vidare.

Exempel på olika typer av entréskyltar.

Grafiska riktlinjer

Samtliga profilfärger från den grafiska profilen kan användas. Färgbandet bakom verksamhetsnamnet är 100 procent och bakgrundsplattan bakom övrig text utgör 15 procent av samma färg.

De gröna färgerna bör undvikas på inomhusskyltar då de kan förväxlas med nödskyltar.

Skyltens utseende och proportioner anpassas efter skyltens innehåll enligt illustrationens grafiska riktlinjer nedan.

Marginalbredden kan behöva justeras beroende på skyltens mått och var den placeras. Det går därför bra att, vid behov, frångå riktlinjerna för marginalbredd nedan.

Bilden illustrerar mått och grafiska riktlinjer för entréskyltar.

Skyltning på glas

På en glasdörr använder vi inte färgplatta. Här använder vi utskuren text i vinyl eller fönsterdekor. Logotypen placeras i överkant. Rubriker skrivs med typsnittet ”Barlow Semi Condensed semibold” och övrig text med ”Barlow regular”.

Exemplet visar Motala kommuns logotyp och text på glasdörr.

Verksamheter som har externa besökare ska ha intern skyltning. I trapphus, utanför hissar och i korridorer där besökare kan göra ett vägval, ska en skylt visa vägen. Varje enhet, rum, lokal, sammanträdesrum och liknande som har externa besökare ska vara tydligt skyltade.

Exempel på olika typer av hänvisningsskyltar.

Grafiska riktlinjer

Samtliga färger från den grafiska profilen kan användas till hänvisningsskyltar med undantag för de gröna färgerna inomhus. Grönt bör inte användas på skyltar inomhus då de kan förväxlas med nödskyltar.

Skyltar som hör ihop, det vill säga i en byggnad, på ett våningsplan eller för en verksamhet ska ha samma färg.

För att tydliggöra riktning på skyltar används pilsymbolerna i typsnittet Wingdings. Logotypen används inte på hänvisningsskyltar.

Skyltens utseende och proportioner anpassas efter skyltens innehåll enligt illustrationens grafiska riktlinjer nedan.

Marginalbredden kan behöva justeras beroende på skyltens mått och var den placeras. Det går därför bra att, vid behov, frångå riktlinjerna för marginalbredd nedan.

Bilden illustrerar mått och grafiska riktlinjer för hänvisningsskyltar.

Exemplet visar pilsymbolerna i typsnittet Wingdings.

Den skyltning som kommunen ansvarar för ska finnas tillgänglighetsanpassad, det vill säga utformad så att personer med olika funktionsnedsättningar kan orientera sig. Tillgänglighetsanpassade skyltar kan antingen vara taktila eller ha punktskrift.

Punktskrift och taktil skyltning

Punktskriften bör läggas direkt nedanför texten och ska utformas enligt svensk standard. Taktil skyltning innebär att texten är upphöjd så att besökaren kan känna texten med fingrarna. Orienterande skyltar i publika lokaler och på allmänna platser bör kompletteras antingen med bokstäver i upphöjd relief eller punktskrift eller båda formerna.

Skyltar med symboler

Skyltar med symboler/ikoner, så kallade piktogram, underlättar för personer med nedsatt kognitiv förmåga och för personer som inte kan svenska språket. De symboler som ska användas bör i första hand vara symboler som redan finns och ofta används.

Piktogram används vanligen för skyltning av toaletter, hissar och trappor. De kan vara icke-taktila eller taktila. Vilket man väljer beror på verksamhetens behov.

Exempel på olika typer av tillgänglighetsanpassade skyltar.

Ikonbibliotek

I ikonbiblioteket Streamline finns tillgång till många symboler som med fördel kan användas för att skapa tydliga skyltar. Se mer information under ”Grafisk profil för skyltar”.

Grafiska riktlinjer

Samtliga profilfärger från den grafiska profilen kan användas.

Skyltens utseende och proportioner anpassas efter skyltens innehåll enligt illustrationens grafiska riktlinjer nedan.

Marginalbredden kan behöva justeras beroende på skyltens mått och var den placeras. Det går därför bra att, vid behov, frångå riktlinjerna för marginalbredd nedan.

Bilden illustrerar mått och grafiska riktlinjer för tillgänglighetsanpassade skyltar.

På större områden kan orienteringsskyltar behövas för att hjälpa besökaren att hitta rätt.

Exempel på orienteringsskylt.Grafiska riktlinjer

Samtliga profilfärger från den grafiska profilen kan användas.

Färgbandet bakom verksamhetsnamn och logotyp är 100%. Bakgrundsplattan bakom övrig information är vit eller utgör 15% av färgbandets profilfärg.

Skyltens utseende och proportioner anpassas efter skyltens innehåll enligt illustrationens grafiska riktlinjer nedan.

Marginalbredden kan behöva justeras beroende på skyltens mått och var den placeras. Det går därför bra att, vid behov, frångå riktlinjerna för marginalbredd nedan.

Bilden illustrerar mått och grafiska riktlinjer för orienteringsskyltar.

Kommuninvånarna är intresserade av vad som händer i den fysiska miljön i kommunen. När det gäller olika bygg- och anläggningsarbeten är det viktigt att informera invånarna om vad som händer. Ett utmärkt sätt är att sätta upp en informationsskylt väl synlig för förbipasserande i anslutning till större arbeten.

Vare sig det rör sig om en enkel skylt eller ett helt byggplank är det viktigt att vi informerar på ett tydligt och enhetligt sätt.

Byggskylt

Anpassa skyltens storlek och innehåll utifrån var den ska placeras. Informationen på skylten måste vara läsbar för målgruppen. Detta gäller framförallt skyltar som placeras i trafikmiljö, när man läser skylten i farten. Begränsa mängden information så mycket det går. Använd enkla och korta budskap.

I trafikmiljö med hastigheter över 30 km/h, ska skyltens information hållas så kortfattad som möjligt på grund av säkerhetsskäl. Huvudbudskapet bör då vara max tre rader.

Följande information ska finnas med:

  • Kommunens logotyp
  • Vilket arbete som utförs
  • När arbetet beräknas vara klart
  • Telefonnummer och webbadress för mer information

Samarbetspartners

Företag som ansvarar för byggnation och utför arbete, marknadsför sig på egna skyltar eller med sina logotyper på en vit tilläggsplåt underst på skylten.

Exempel på byggskylt i trafikerad miljö.

Exempel på byggskylt.

Vepor

Plank och stängsel som ramar in bygg- och anläggningsarbeten är viktiga kommunikationsytor.

Genom att informera om vad som händer på den aktuella platsen och var man kan ta del av mer information, bidrar vi till ökad förståelse och acceptans för projektet och det som eventuellt kan upplevas störande.

Även här gäller att begränsa mängden information genom att använda enkla och korta budskap. Ikoner kan användas för att ytterligare förstärka budskapet i mån av plats.

Exempel på vepa vid bygg- och anläggningsarbeten.

Projektskyltar

I vissa miljöer har mottagaren möjlighet att stanna och läsa mer information. Det kan då vara lämpligt att sätta upp/komplettera med skyltar som presenterar det färdiga projektet mer i detalj med texter, miljöbilder och eventuella kartor.

Projektskyltar utformas enligt den grafiska profilens riktlinjer såsom övriga trycksaker. Tänk på att till skyltar med mer omfattande text, rekommenderas vit eller ljus bakgrund med svart text, enligt våra grafiska riktlinjer för färgkombinationer.

Grafiska riktlinjer

Samtliga profilfärger från den grafiska profilen kan användas.

Skyltarnas utseende och proportioner anpassas efter skyltens innehåll enligt illustrationens grafiska riktlinjer nedan.

Projektskyltar utformas enligt den grafiska profilens riktlinjer såsom övriga trycksaker.

Bilden illustrerar mått och grafiska riktlinjer för byggskyltar.

Det finns ibland behov av förbudsskyltar i våra verksamheters lokaler och/eller i deras utomhusmiljöer. Våra förbudsskyltar ska utformas likartat och skyltoriginal för tryck tillhandahålls av kommunikationsenheten. Exempel på sådana skyltar är ”Obehöriga äga ej tillträde” och ”Rökfritt område”.

Förbudsskylten ”Obehöriga äga ej tillträde” ska alltid beställas av verksamhetschef och får endast anslås i samråd med säkerhetsavdelningen.

Skylten ”Rökfritt område” beställs av behörig beställare. Kontakta Bygg- och miljöenheten om du undrar var du bör anslå om rökfritt område.

Exempel på förbudsskylt.

Exempel på förbudsskylt om rökning.

ß